maandag 27 oktober 2014

Herfst in Amsterdam . het Rijksmuseum


Het Rokin door Breitner

De afgelopen week was het herfstvakantie. We hadden grootse plannen: flink opruimen, shoppen, knutselen, naar het Rijksmuseum, het bos in, logeerpartijtjes, gourmetten, een taart bakken, Ikea, bioscoop, uitslapen... en mams had nog wel een dagje Designweek of Interieur Biennale willen doen, maar dat paste echt niet meer. Het lijkt me duidelijk: een week was echt te kort...gelukkig had hubs ook vrij.

Last week, the kids had holiday, we had major plans and one of them was going to Amsterdam for some shoppings and a visit to the Rijksmuseum. We walked from the parking to the museum via the canals and enjoyed the houses and the atmosphere. 

Shoppen en museumbezoek konden prima gecombineerd worden en zo reden we afgelopen donderdag naar Amsterdam. PS even een fijne parkeertip delen: naast het Centraal Station ligt parkeergarage Oosterdok (onder het conservatorium en de bieb). Hier betaal je als je er 5 uur of langer staat slechts 10 euro voor een dagje Amsterdam. Onthouden dus! Amsterdam is altijd een goed idee, zoveel te zien en heerlijk om langs te grachten te slenteren en de mooie pandjes te bewonderen.

Fijn kleurtje op de gevel, paste mooi bij de herfstblaadjes.

Gaaf raam en leuk urban tuintje 

Leuk dat Amsterdam er altijd weer anders uitziet en je elke keer wel wat nieuws ontdekt, vooral omdat kinderen op heel andere dingen letten. Mijn dochter was verbaasd dat ze geen kliko's hadden en de vuilniszakken gewoon op straat lagen. We liepen ook langs deze brug bij de Staalstraat (met op het hoekje Droog Design...note to self...volgende keer meteen naar binnen en niet wachten op de terugweg!) Die slotjes ken ik eigenlijk alleen van vakantiebestemmingen. Maar onze eigen hoofdstad heeft dus ook een brug vol eeuwige liefde.

Bridge with eternal love at the Staalstraat. Na de wandeling via de grachten, het Waterlooplein, Rembrandtplein en Leidseplein kwamen we bij het RijksmuseumWe begonnen maar meteen met het meesterwerk, dan konden we die vast afvinken :)

Nachtwacht en dagwacht ;)

Om het museumbezoek extra leuk te maken zochten we naar zoveel mogelijk dieren op de schilderijen.  Onderstaand vind je een van de weinige schilderijen waar een kat op staat.

At the museum we looked for animals in the paintings. A way to make the visit more interesting for our kids. The painting below is one of the very few with a cat on it.

  
Deel van een stilleven door Adriaen van Utrecht, met dieren en ook met heel veel eten.

Ook in het museum konden we de herfst vinden, als mooi mozaïek in een van de hallen. 


De museumbieb, wow wat een inspirerende studie/werkplek... silence please!


Old time favourite


Ik sluit af met Het Melkmeisje van Vermeer. Net als de Nachtwacht een van de grote publiekstrekkers van het museum. Onlangs schreef ik een blogpost over het Meisje met de Parel dat in het Mauritshuis hangt. Binnenkort weer, maar dan op een heel andere manier. En ik heb nog veel meer leuks om over te bloggen, to be continued dus. Stay tuned! 

Amsterdam is always a good idea! 

Fijne week / Have a nice week! 

xxYZ

7 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je een dagje naar Amsterdam bent geweest. En een super eerste foto want in het Stadsarchief is nu een tentoonstelling over Breitner te zien. En... daar heb ik aan meegeholpen (bij mijn stage), het is echt een toffe tentoonstelling geworden dus een tip voor de volgende keer :) Okee, genoeg reclame gemaakt nu ;) Ik ben heel benieuwd naar je plannen! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat leuk Karlijn, daar ben ik wel benieuwd naar, want Breitner is een van de favorieten van mijn man.

   Verwijderen
 2. Lieve Y
  Mooie impressie en prachtige foto´s.
  Lfs.Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontzettend leuke foto's en een leuk verslag. Ik vind Amsterdam ook steeds weer verrassend! Eigenlijk wil ik er nog een keer met een vakantiegids rondwandelen, volgens mij ontdek je dan nóg meer nieuwe dingen.
  Liefs, Clarieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment en reactie Clarieke. Dat is vast ook een leuke belevenis met vakantiegids. Of juist op ontdekking buiten het centrum is ook leuk, bijvoorbeeld met een kaartje van MetMik, met alle highlights in Oost, www.inoost.metmik.nl. Met heel veel verrassend leuke adresjes :) xx

   Verwijderen
 4. Sowieso shoppen in de herfst bij Primark Amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen