zaterdag 28 maart 2015

DIY . Pre-Paaspret
Af en toe moet ik iets met woorden... Pre-Paas-Pret :))
Nog een weekje te gaan. Ik hou ervan als Pasen in het eerste weekend van april valt, dat zou gewoon elk jaar zo moeten zijn. Komt misschien omdat mijn jongste zoon 11 jaar geleden 4 weken te vroeg geboren werd op 4 april. Reken je mee? Een pracht van een geboortedatum! Hij was een rand-prematuur. Gevalletje van op de grens dus. Precies een week na zijn geboorte was het eerste Paasdag en mochten we samen het ziekenhuis verlaten. Tot die tijd vond ik Pasen altijd iets sombers hebben, vanaf toen is Pasen verlicht.

Maar daarover wou ik het niet hebben. Nu je nog een week hebt en het buiten regent, is er nog tijd om iets leuks te maken, zelf of met je kroost. Een snelle paasknutsel die ik met een groepje meiden op de basisschool van mijn kids maakte tijdens de voorjaarlijkse crea-ochtenden.

Je hebt nodig:

Scroll for a short tutorial in English

- lapjes stof (tule, een oud overhemd, stofrestjes, etc)
- dun ijzerdraad
- een schaar
- ijzertang
- voorjaarstakken
- evt verf / merkstift
- een vaas
Voor de bloemen:
Knip stukjes ijzerdraad van 30 cm.
De stofjes in vierkantjes of rondjes knippen van ongeveer 10 x 10 - 15 x 15.
het leukste is om een aantal verschillende soorten stoffen en formaten te knippen.
Maak een mix van leuke stofjes. 3 stofjes maken al een fraaie bloem.

Pak de stofjes in het hart samen en bindt ze vast met ijzerdaad. Het is heel handig om de draad ook door de stof heen te boren, zodat het goed vast blijft zitten. Wikkel het om de onderzijde van de stofjes. Hou draad over zodat je dit kunt vastzetten aan de tak.
De blaadjes:
Ik heb ooit bij Ikea blaadjesstof gekocht. Perfect voor deze DIY. Maar je kunt ook zelf met merkstift blaadjes tekenen op stof en uitknippen, of niet tekenen maar blaadjesvormen knippen 'uit de hand'. Mijn stof was wit, dus het was leuk om de blaadjes te verven, dat de stof ook iets stugger werd, was gunstig. Tijdens deze les nam manlief de honneurs waar. Een week later zag ik het resultaat en was blij verrast
De blaadjes ook even doorboren met een stukje ijzerdraad. Het uiteinde van het draad wikkel je om de voorjaarstak. Houd een stuk ijzerdraad overhouden voor je aan de tak hecht, dat geeft een leuk wiebeleffect.

Als je ongeveer 3 takken gebruikt, 5 bloemen en 9 blaadjes heb je al een heel leuk effect, een hele bos is nog leuker natuurlijk!
Hieronder het resultaat van de crea-ochtenden, met dank aan een moeder die de foto nam. Steek er gerust nog meer takken tussen. Als je water in de vaas doet, zul je zien dat ze vanzelf uitlopen, helemaal een leuke combi. Als dat geen teken van lente is! 
Want to make some Easter branches? Take some pieces of fabric. Make a flower by taking three pieces of fabric and one piece of wire. Grab the fabrics by the heart and wrap the wire around them. Stay 'nonchalant'. Keep a piece of wire to stick to the branche. For the leaves, find fabrics with the leaves on it and cut them out, or draw them yourself. 


veel plezier en happy weekend!

xxYz

4 opmerkingen:

 1. Super leuk Y. Wat een gaaf idee. Ja als de dag van gisteren herinner ik het me nog de geboorte van onze kleinzoon. Waar blijft de tijd. Fijne dag
  Liefs Nienke x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja niet normaal zo snel als het gaat he Nienke...een heerlijke vent is 't geworden :)) x

   Verwijderen