donderdag 24 maart 2016

DIY . Customize a totebag  This post is about a creative workshop at the school of my youngest two. Three weeks, one hour a week I accompanied 13 girls with re-designing tote bags. We used (textile)paint, fabric, wool (to make pompoms and tassels) and markers.  In this post you can see the results of these creative hours. 

Het was weer tijd voor de tweejaarlijkse creaworkshops op de school van onze kids. Zolang ik er nog twee op de basisschool heb vind ik het leuk om mee te helpen op dit soort dagen. Dit keer dacht ik dat het leuk zou zijn om linnen tassen te versieren. Hoe vaak krijg je niet zo'n tas mee op een beurs bijvoorbeeld. Ik had een behoorlijk stapel en juf vulde aan. De meeste tassen hadden een reclame-opdruk. Sommige opdrukken gingen mooi mee in het ontwerp, andere werden gecamoufleerd met verf of een lap stof. Voor het verven is acrylverf gebruikt dat gemengd werd met een medium van Creall zodat het beter blijft hechten op textiel. Onderstaand een omschrijving van de drie crea-lessen van elk ongeveer een uur. 
Les 1 gebruikten we om te ontwerpen. Een tekening van de voor- en achterkant van de tas bood de volgende lessen het uitgangspunt. Verder maakten we kwastjes en pompoms op vorken en kartonnetjes. Een terugkerend thema bij de ontwerpen waren dieren en letters. Kan te maken hebben met de inspiratie voorbeelden die ik meenam, maar uiteindelijk maakten de meiden (dit x bestond mijn groepje uit alleen maar meiden :)) er echt iets van henzelf van. En inspireerden ze elkaar weer. 

In les 2 werden de ontwerpen op de tas geschilderd en in sommige gevallen op een stuk stof dat later op de tas bevestigd zou worden. 

Les 3 was de laatste les, tijd voor de finishing touch. Een letter op de tas, of het vastzetten van de stof, met strijkband (vlieseline) of af en toe een steekje met naald en draad. En als laatste werden de kwastjes en pomponnen aan de tassen bevestigd door ze er aan te knopen of in sommige gevallen vast te zetten aan de onderkant van de tas. 

Les 4 was de expo, waar iedereen op school kon bewonderen wat de rest gedaan had. Altijd een gezellige boel en heel leuk om de creaties van andere kinderen te zien. Wat was ik weer trots op m'n groepje. Leuk geworden toch? 


Onderstaand een voorbeeld van een tas met reclame, waarbij de opdruk gebruikt werd in het ontwerp. Dit meisje werkte rustig maar gestaag door en wist precies wat ze wilde. Toepasselijk dus! De andere kant van deze tas zie je verderop, met stoere snor. 
Verder zagen we veel dots (wat zijn dat juf...nou eh...stippen) in zelf gemengde kleuren en letters van voornamen. 
Verder was liefde een terugkerend thema. Liefde voor snorren, voor het woord Love of voor de sport. 


En onderstaand een voorbeeld van gewoon lekker losgaan. Met verf en veel franjes werd dit een heel uitbundige Boho-tas, toch? Boho...juf? ;))) 
Op de laatste foto is de tas van een meisje dat helaas de eerste twee lessen moest missen, maar in les drie gewoon heel hard ging werken, wat tot dit superleuke resultaat leidde. Dus op een kinderfeestje is dit ook een makkelijk te realiseren knutselactiviteit! 
13 unieke meisjes met 13 unieke tasjes. Die kunnen in elk geval lekker eieren zoeken dit weekend. Hopelijk jullie ook! Fijne Paas! 

xxYx 
5 opmerkingen: