Boek . The Green Kitchen at Home



This blog is about the launch of the Dutch translation of the Green Kitches Stories book: The Green Kitchen at Home. 

Vorige week vrijdag mocht ik aanschuiven bij een heel fijne brunch ter gelegenheid van de lancering van de Nederlandse vertaling van het nieuwste kookboek van Green Kitchen Stories: The Green Kitchen at Home.  Het regende minimaal zo hard als nu al de hele week, maar eenmaal binnen in Limon in Amsterdam Zuid had ik onder het genot van een koffietje en al het groen van binnen,  zomaar het idee ergens in de tropen te zijn. 




De brunch werd georganiseerd door Becht. Zij geven de Nederlandse vertaling uit van dit vierde boek van Luise en David, die voor de gelegenheid naar Nederland (en België) waren afgereisd, samen met baby Noah (die eerst nog Gabriel heette). Mooi verhaal. 




De brunch vond plaats in de basement.




Geen officiële presentatie, maar natuurlijk wel een welkomstwoord en korte inleiding van de totstandkoming van dit vierde boek van dit succesvolle keukenkoningskoppel, dat vertelt hoe zij koken voor hun gezin. Luise is degene die met enkele ingrediënten wonderen verricht. David denkt in recepten. Hij is ook degene die de prachtige foto's maakt voor hun boeken en instagramaccount.  Ze willen mensen inspireren met hun groene leefwijze en kookkunsten. En laten zien dat gezond koken (voor het gezin) ook tijdens hectische weekdagen, helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Ik was een en al oor. Onze kinderen zijn weliswaar in een andere leeftijdcategorie, ik wil graag wat lekkers en gezonds op tafel zetten in plaats van elke week hetzelfde ritme te volgen. En SNEL is helemaal het toverwoord. Wordt dit mijn nieuwe keukenbijbel?




Vertellen kunnen ze als de beste. Ik noteerde:
'Learning how to cook is the greatest gift (you can give yourself').
In huize Frenkiel & Vindahl is het op vrijdag 'Treatday'. De kids mogen het toetje kiezen, wat een ijsje kan zijn of een carrotcake of whatever lekkers en meestal buiten de deur. De kids zijn boss op Friday. Zelf hebben ze geen snoepgoed in huis, maar als de kinderen eens een feestje hebben dan mogen ze het rustig (mee)nemen. Ze leren hun kinderen welke impact voedsel heeft op hun lichaam en lichten de goede aspecten van voeding toe. Balance is key. En ook over vlees doen ze niet moeilijk. Zij nemen het niet, maar ze vinden het echt niet erg als wij bij hun recepten wel vlees zouden serveren. Zij denken en koken in alternatieven, bijvoorbeeld bietenburgers. Vind ik boeiend.



De Brunch

Als eerste kregen we een fijn soepje geserveerd: erwtjes en broccolisoep met munt en linzen. Je vindt het recept op pagina 146 van het boek. Hierboven zie je de soep op een poster, hieronder in een glas. Heerlijk! De munt is een verfrissend effect en er zit ook kokosmelk in. Supergezond en superlekker. 




Luise en David schoven bij alle aanwezigen aan tafel aan. Ik zat naast David die ongelooflijk veel te vertellen had. Uiteraard over de gerechten die we geserveerd kregen, maar ook over hoe het er in hun huis aan toe gaat. Een hectisch gezinsleven, waar ze bewust gekozen hebben voor een gezonde vegetarische leefstijl. Niet elke week hetzelfde op tafel zetten, maar variëren en combineren. 
Een truc die ze hanteren: maak alle basics in dubbele hoeveelheden. Eet de ene dag heerlijk Italiaans met verse tomatensaus en gebruik deze basis een paar dagen later met andere kruiden voor een Mexicaanse schotel. Alle basisingredienten worden in dubbele, of driedubbele hoeveelheden klaargemaakt zodat er op de hectische weekdagen binnen korte tijd een verantwoord maal op tafel staat. Preparation saves time! In de GKS-groentela liggen altijd gewassen wortelen. Dat weten de kinderen ook, want die pakken af en toe een wortel als ze zin hebben in een snack.  
Voorbereiden en bewaren is de basis van de weekmenu's. Alle overgebleven sauzen en basisingrediënten worden bewaard in glazen opbergschalen. Ze zijn van mening dat dit de versheid het meest ten goede komt en je kunt ook heel goed zien wat in het schaaltje zit. Wel zo handig. 





Vervolgens kwam er een heerlijke rijke salade op tafel met rucola, stukjes perzik (of was het nou appel bij ons?) tomaten, mozzarella en gegrilde groentes (foto vergeten te maken) plus een bietenquiche, zie onder. Je vindt de recepten op p. 161 en 165. 




Over salade gesproken: Luise en David serveren salade thuis in aparte schaaltjes. Elk kind kan zo zelf zijn eigen salade samenstellen. Niet alle kids houden bijvoorbeeld van rucola, maar wel van de tomaten en andere items in de schaaltjes op tafel. Net als veel ouders, maken David en Luise soms een spel van het eten om ervoor te zorgen dat de juiste voedingsstoffen ingenomen worden. Ik zie hier thuis ook meestal opgetrokken neuzen als ik een salade helemaal opmaak (wat ik wel gezellig vind ogen) maar zie ze lekker graaien als het in verschillende bakjes zit. Geschikt voor alle leeftijden en beproefd concept dus ;)) 





Nog een tip: laat de kinderen mee bepalen wat er gegeten wordt in de komende week. Neem de tijd om vooraf een planning te maken. Welke dag wordt het soepdag en welke soep wordt het dan. En wanneer burgers, pannenkoeken of pasta, wat is het koekje van de week. Geef ze een rol en ze voelen zich betrokken en verantwoordelijk. En maak geen gedoe van eten. Hebben ze een keer minder zin om te eten, is het niet gezellig aan tafel...zet er dan eentje met een Ipad en een bord eten op een andere plek, de tafel is een plek voor gezellig samenzijn. Hmm misschien is dat ook nog werkbaar met pubers, hoewel...die zitten misschien zelfs liever met een Ipad elders dan aan tafel ;))  




De brunch werd afgesloten met heul fijne chocolademousse op basis van zwarte bonen. Ik had geen idee. En het was echt, echt, echtwaar zoooo lekker! p.236 




Na de verwennerij kregen we het mooie 256 pagina tellende kookboek gesigneerd mee naar huis. Een dikke pil vol met heerlijke gezonde recepten om de wekelijkse routine meer jeux te geven. Het zijn de favorieten van Luise en David die ze zelf wekelijks maken. De ondertitel Gezond, vegetarisch en SNEL eten voor elke dag (en die fijne proefsessie) hebben mij alvast enorm getriggerd. En dat had al invloed op het thuismenu deze week ;))

Voor meer info over Luise en David en Green Kitchen Stories klik je HIER.
Of voor het NL boek op deze link: The Green Kitchen at Home




Krijg jij nu ook zin om te koken? Gelukkig is het alweer weekend.

Veel plezier! 

xxYz






Reacties

  1. Gezellig, leuk, lekker en inspirerend zo te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt allemaal Alet! Waar haal jij je inspiratie om te koken vandaan? Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten