maandag 20 februari 2012

DIY . Homemade knuffels

Een leuk project voor een vakantiedag of regenachtige woensdagmiddag is een eigen knuffel maken met de kids. Mijn oudste zoon van 10 maakte in december een konijn voor een klasgenootje. Met moeite deed hij afstand van zijn zelfgemaakte surprise. 'Pukky' kreeg een kartonnen konijnenhok en een gelukkige nieuwe eigenares, maar mijn zoon wilde eigenlijk zelf ook wel graag zo'n fijn konijn.
En wat de een wil, wil de ander ook. Zo ontstonden Bobbie en Langoor: 
De jongens kozen voor teddystof en we kochten wasbare vulling. Je kunt ook een oude trui gebruiken. Als de stof maar lekker zacht is met een hoog knuffelgehalte.
Verder nodig: 
een (stof)schaar, grote naald, draad en plakband en 2 A4-tjes
wol of katoen  
 en knopen
Tenslotte een lapje vilt (rafelt niet) en uiteraard: een patroon. De jongens hebben een ontwerp getekend op twee over de breedte aan elkaar geplakte A4-tjes. Mijn jongste zoon tekende een 'koala'beer. Het konijnontwerp was nog over van de Sint-surprise. (de ' armpjes'  zijn er later los opgezet, toen we ontdekten dat die ontbraken)
Knip het ontwerp uit en trek de voorkant en de achterkant over op de achterzijde van de stof. Knip vervolgens het ontwerp uit de stof, rondom ongeveer een centimeter breder dan de getekende omtrek.

Laat je kind de plek bepalen voor de oogjes en het snuitje van zijn of haar nieuwe vriendje. Zet de knopen vast, de oudste kon dit prima zelf. Naai onder een knoop eventueel een lapje stof voor een speels effect. Bij het konijn was een flinke kruissteek voldoende als snoet, voor de koalabeer werd een stukje stof met festonsteek vastgezet. Hoe meer je kind zelf doet, hoe spontaner de knuffel wordt. 


Leg vervolgens de twee stukken stof met de goede kant van de stof op elkaar en naai dit langs de zijkanten dicht. Een beetje hulp hierbij was voor mijn jongens wel prettig. Uiteraard kan de naaimachine hier uitkomst bieden, maar alles wat met de hand gemaakt wordt, maakt de knuffel meer eigen en speelser. Hou aan het eind voldoende ruimte over om de stof te keren en de knuffel te vullen. Naai nu het laatste stukje dicht en klaar is je nieuwe vriendje! 

BOBBIE & LANGOOR


Het kost wat tijd en geduld om samen een knuffel te maken, maar dan heeft je kind er wel meteen een speciale band mee. En het is echt leuk die enthousiaste 'wow'-reactie als de knuffel eenmaal klaar is. Heb je geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan dan zijn er ook superleuke en aandoenlijke exemplaren te koop, bijvoorbeeld bij Knuffels a la carte

Big hugs ;)! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten