donderdag 7 november 2013

101 karakters . the making of

Mijn kastje is af! Het duurde even voor het resultaat naar wens was, want ik moest iets afwijken van mijn moodboard. Er mislukte helaas wat in het proces en toen moest ik een knoop doorhakken. Kill your darlings is een veelgehoord advies wat ik heel lastig vind. En toch....ik ben zo blij dat ik dat nu gedaan heb. 
Het aanvankelijke plan was om het rechterdeurtje wit te schilderen en op het linkerdeurtje een kantpatroon te sjabloneren. Ik legde op het kale hout een stukje kant en ging er voorzichtig met een roller gele Histor verf (Banaan) over heen. Eerder had ik al wat proefjes op papier en karton gemaakt en dat ging heel goed. Het hout absorbeerde helaas minder goed, waardoor het een beetje smurrie-achtig werd. En het deurtje verpest was. Een tegenvaller. 

Poging 2. 
Het linkerdeurtje heb ik toen ook wit geschilderd. En het patroon nu in het midden gelegd. Helaas iets te lang laten liggen (om te voorkomen dat het uit zou lopen), maar daardoor plakte het kant tegen de kast aan, wat een erg lelijk effect gaf. Op de foto lijkt het nog wat, maar neem maar van me aan....het zag er niet uit. 


Poging 3. 
Deurtjes weer opgeschuurd en opnieuw wit gelakt. Wat een heerlijke verf van Histor. Je kunt er lekker mee werken. Het droogt supersnel. Omdat ik me vast wilde houden aan het geel schilderde ik nu bloempatronen uit de losse hand op de deurtjes in het geel en op de zijkanten in het wit. Wel n.a.v. een voorbeeld. Zelf was ik tevreden over het resultaat, twijfelde een beetje, dat wel. Het thuisfront was verdeeld. En omdat ik zelf al twijfelde ging ik weer terug naar af. Wit zou het worden en wit zou het blijven...Zonlicht wit om precies te zijn. Geel hoe 'darling' ook, moest verdwijnen. (Ik zal later nog wel eens in een blogpost laten zien, wat ik ermee doe, want de proefjes die ik gemaakt had, en nu dus niet laat zien krijgen een andere bestemming!) Ook deze foto ziet er best aardig uit. Maar bij ons in huis klopte het gewoon niet.
Wat intussen wel geweldig aan het lukken was, was de binnenzijde. Daarvoor had ik de kleur Sheherazade uitgekozen. En dat was echt een goede beslissing. Mijn moodboard volgend wilde ik niet een strak geverfd effect, maar een meer levendig karakter geven aan de binnenkant en kopse kant van de onderkant. Met een kwast bracht ik de verf heel dun aan en met een vochtige doek veegde ik de verf over de bodem van de kast. Later mengde ik de verf met een beetje water en veegde ik het met een sponsje steeds dunner naar boven toe. Als je dit ook gaat doen let dan op dat je de spons niet te vochtig maakt...dan kan het langs de zijkanten eruit druppelen op de naden. 
De buitenzijde werd wit, op de kopse kanten van de zijstaanders, de onderzijde van de kast en de binnenkant van de poten na. Want dat houtgevoel geeft wat mij betreft het kastje iets Piet Hein 'Ekerigs'. De finishing touch bestaat uit een flinterdun geschilderd/gestippeld bloemenrandje. Je ziet het haast niet, ik zal het morgen laten zien. Als ik het lef (en materiaal) gehad had, dan had ik het patroon met hele kleine gaatjes erin geboord. Nu moet je er met je neus bovenop, maar ik weet nu dat er toch nog een bloempje op mijn kastje staat ;)  En tenslotte: kralen spelen ook hier een belangrijke rol in de afwerking. Het greeploze kastje vroeg er gewoon om. 
Het resultaat. 
Kijk, dit is em geworden. Ben er heel blij mee. Oogt misschien wat saai, zeker als je bovenstaande foto's met de kantpatronen en bloemen gezien hebt. Maar o, wat staat-ie nu goed in ons huis. Bedoeld voor de slaapkamer is het nog maar de vraag waar het kastje terecht komt. Hij is terwijl ik dit schrijf onderweg naar Eindhoven, maar als-ie volgende week weer thuis komt kon het zomaar eens als een pronkstukje in de woonkamer bijven staan. Een perfecte basic waarmee onze verzamelde, gevonden en gemaakte spullen mooi zullen matchen, dat zal ik morgen laten zien. 
Benieuwd wat je ervan vindt so far. Spannend dat mijn kastje nu samen met de 100 andere karakters op weg is naar Eindhoven. Zaterdag hebben ze een 'reunie' in de showroom van Piet Hein Eek.  Ik hou je op de hoogte, want o, o, o wat heb ik al een mooie kastjes voorbij zien komen. 

A summary in English because this post contains a lot of text. It tells de story of my Piet Hein Eek cabinet. I painted it with Histor paint. I had to kill a darling (the yellow lace and flowerpattern) and went back to a more simple color idea. I'm very happy with the result. Looks basic now, but that's perfect for our collected items. And the beads make it personal and functional. Tomorrow I will post a picture that shows how. At the moment my cabinet gets transported to Eindhoven to meet the other 100 characters at the showroom of Piet Hein Eek. Can't wait to see them all. I'll keep you informed. 

14 opmerkingen:

 1. Mooi geworden! En die kralen handgrepen zijn helemaal SOYZ :) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thx! Heel gaaf om te zien op de verschillende blogs hoe het kastje echt de identiteit van de maker heeft heeft gekregen. Jouw kastje is ook TOP!

   Verwijderen
 2. O jee wat een struggle....maar het is helemaal goedgekomen!! Leuk de kralengrepen, jouw ding. En daar ging het toch om; een kastje bewerken dat bij je past. Veel plezier zaterdag in Eindhoven!! (....die lieve kat niet vergeten uit de kast te halen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kat is uit hoor Denise, het kastje had wel een magische aantrekkingskracht op hem :) Dank voor je lieve berichtje. Blijkbaar hoort die struggle er bij mij bij om tot een mooi resultaat te komen

   Verwijderen
 3. Wat leuk beschreven en het kan me voorstellen dat je voor een hoop dilemma's hebt gestaan. Ik kan het randje niet goed zien op de foto's maar ik vind de kralen geweldig staan. Je hebt het goed opgelost. Pascale X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Pascale! blij met je leuke commentaar. Het randje probeer ik een volgende post nog te laten zien. x

   Verwijderen
 4. zie ik je zaterdag? spannend

  groetjes
  lynda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh echt Lynda, ben je er ook, leuk! ik ga je zoeken, tot zaterdag!

   Verwijderen
 5. Leuk!! Echt een superresultaat geworden zo! Veel plezier zaterdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi toch om een ontwerp gaandeweg aan te passen, als het niet wordt hoe t in je hoofd eruit zag. Heel leuk die kralen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Arda en het hele proces is ook beleving. Heb ervan genoten. 't klopt uiteindelijk helemaal. Zul jij vast ook gehad hebben met je boekje...

   Verwijderen
 7. Wat fijn dat het helemaal is goed gekomen... kan me voorstellen dat het niet altijd even leuk was!!! Maar het kastje ziet er prachtig uit... en de kralen zijn zo gaaf!!! Heel veel plezier en succes zaterdag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je lieve berichtje Elvera! En jij ook een heel fijn weekend!

   Verwijderen