Zaanse Schans . How Dutch can it beHet was vakantie. Logeerpartijen, uitslapen, naar de bioscoop, het bos in en floep toen was de week alweer om... Eén dag waren we toerist in eigen land. We bezochten de Zaanse Schans. Hollandser dan dit krijg je het bijna niet, toch? Onder een dramatisch wolkendek en in de geur van de cacao van de chocolade fabriek liepen we vanaf het wijkje tegenover het station van Koog aan de Zaan via het Molenmuseum en een parkje, waar parkieten in de bomen huisden, richting de Zaan. 

Last week we visited the Zaanse Schans, with the mills and the old houses. It was such a cloudy day and the sun tried to show up. Sometimes it worked out. We walked around, smelled the cacao of the chocolate factory and believed we were in an 17th centuries Dutch painting. 

Donkere luchten en zon wisselden elkaar af...
HIER vind je een link met de route van 6 km. We plakten het laarzenpad, dat evenwijdig door de rietlanden terugloopt er aan vast. Daardoor wordt het totale rondje maar iets langer, want anders loop je gewoon hetzelfde pad terug. Het laarzenpad bereik je door bij de laatste molen nog iets verder door te lopen. Vrij snel vind je aan je rechterhand de ingang van het pad dat, via een paar bruggen  weer eindigt bij een uitkijktoren en het Zaans Museum. Op de Zaanse Schans stonden vroeger wel 700 molens. De uitvinding van de stoommachines en industrialisatie zorgden ervoor dat de molens in verval raakten. Gelukkig waren er liefhebbers die er voor gezorgd hebben dat dit stukje uniek Nederland in tact bleef. Enkele molens werden opgeknapt en zijn weer in werking. De pandjes eromheen zitten mooi in de verf in Oud Hollands kleurenpallet. Er zijn toeristenwinkeltjes, oud Hollands Snoep en het eerste Albert Heijn filiaal. Dat was wel iets anders dan met een winkelkar langs de schappen vliegen...


De Zaanse Schans is nostalgisch en hartstikke toeristisch, hoewel het meeviel met de drukte. Je moet er gewoon een keer geweest zijn. De dreigende wolkenluchten maakten het plaatje compleet, we waanden ons in 17e eeuwse schilderijen en waren gelukkig net op tijd terug bij de auto toen er een winterse bui losbarstte. Ook dat past bij Nederland :)) 

Have a nice week - fijne week! 

xxYzReacties

 1. Lieve Y
  Meer dan mooi. Heb het een paar keer achter elkaar bekeken. Super. Wat je zegt Hollandser kan niet. Dat was genieten. Fijne dag en liefs. Nienke x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lief Nienke, dankjewel en ook een fijne dag! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende foto's. Lijkt me een heerlijk uitstapje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Alet, een fotogeniek en leuk uitstapje, eentje die je een keer gedaan moet hebben. Leuk dat je langskwam op mijn blog :))

   Verwijderen

Een reactie posten