zaterdag 27 mei 2017

Boek . Het geheime leven van kleuren
'Voor mij bestaan er geen lelijke kleuren'. 

Deze uitspraak deed David Hockney in 2015 ter verdediging van een andere kleur groen, olijf.

Dit citaat kwam ik tegen in het boek Het geheime leven van kleuren. De spannende titel wekte mijn interesse. Leuk om meer over kleuren te weten, want meestal werk ik op gevoel, naar aanleiding van moodboards, maar het is natuurlijk ook leerzaam om iets meer over de achtergrond en betekenis van een kleur te weten die je meeneemt in een voorstel of ontwerp.

Het geheime leven van kleuren is geschreven door Kassia St Clair. Ze schreef het vanwege haar fascinatie voor kleuren. Ze bestudeerde kleuren en kleurschakeringen en ontdekte bijzondere verhalen die erachter schuilgaan. Dit gebeurde tijdens een onderzoek naar damesmode uit de 18e eeuw in het Victoria en Albert Museum in Londen. Wat moet het heerlijk zijn geweest om rond te neuzen in dit archief. Ze vond beschrijvingen van modetrends in oude tijdschriften en watertandde bij begrippen als 'granaatkleurig satijn met gouden franje langs de rand, scharlaken rode kerseymere wol of citroenkleurige sarsenetzijde'. Soms stonden er afbeeldingen bij, soms niet. Ze kreeg een vaste rubriek in de Elle Decoration (UK) over kleuren in relatie tot de tijd waarin deze 'in' was of passend bij een bepaalde kunstenaar of politieke stroming, wat de kiem vormde van dit boek.

Het boek begint met een technische beschrijving van kleur en de kleurencirkel en de opbouw van een kunstenaarspalet. Schilders waren vroeger afhankelijk van pigmenten en giftige ingredi├źnten om kleur te maken voordat er metalen verftubes kwamen met kant en klare verf. Op bovenstaande foto zie je de pagina uit het boek met combinaties van blauwen. Ernaast ligt de kleurenwaaier van Flexa Pure en de Colour Futures gebaseerd op de trendkleur 2017, Denim Drift. Daar schreef ik eerder over. Je kunt het HIER, hier en hier, terugzien.

Wist je dat het een Nederlander was, die de eerste was die een kleurenarchief samenstelde in de zeventiende eeuw. Een grote verzameling handgeschilderde kleurenstalen verdeeld over 800 pagina's en een minuscule omschrijving erbij. Tegenwoordig hebben we een ruime keuze in verfwaaiers en kleurnummers. 
Het boek is vervolgens opgedeeld in 75 kleuren en kleurschakeringen, te beginnen bij wit. Wit is een belangrijke basis in veel interieurs en ook een kleur die in de mode belangrijk is. We associeren het dan vaak met bruidjes. Maar pas toen Queen Victoria in 1840 in ivoorwit met kant afgezet satijn trouwde werd de witte trouwjurk een hit. HIER lees je meer over de geschiedenis van de bruidsjurk. Op bovenstaande foto zie je het boek gecombineerd met een kleurenwaaier van Flexa Pure. En op de volgende foto vind je naast het boek een pagina uit de Colour Futures, de kleurentrend van Flexa en het boek Decorate for a Party van Holy Becker en Leslie Shewring. Omdat het zo lekker kleurt :) Heb je trouwens interesse in de Flexa Colour Futures? Laat het me weten in opmerkingen of pb.

Ik ga natuurlijk niet teveel loslaten over het boek. Als je met kleuren werkt, of interesse hebt in kleur is het interessant om meer te lezen over de achtergronden, het ontstaan en de geschiedenis ervan. Kleur is van alle tijden en Kassia beschrijft dit heel beeldend aan de hand van kunstwerken en historische anekdotes. De plaatjes moet je er bij bedenken of opzoeken, want er staan geen foto's in. Maar de tekst is beeldend genoeg om er plaatjes bij te fantaseren. Bij elk hoofdstuk over kleur staan er mooie dubbele pagina's bij met het kleurverloop binnen die groep en vervolgens bij elke kleur een kleurstrook aan de zijkant. Dan kom je er bijvoorbeeld achter wat de geheimen van de kleuren Guttegom, Shocking Pink, Vlo of Obsidiaan zijn...

Op bovenstaande foto vind je het boek op mijn werkblad. Ik werk met een Mac en toen ik hier een nieuw toetsenbord bij moest hebben vond ik er een via internet. Deze past prima in het plaatje en was ook nog niet eens zo heel duur. Het is de Ergo Compact. Ik bestelde em bij Easy Ergonomics. Het mooie is dat je daar een gratis proefplaatsing kunt aanvragen. Dat is superfijn, want dan kun je thuis testen of de producten naar je zin zijn en als het niet bevalt weer terugsturen. Dit toetsenbord is een blijvertje.

Nog even terug naar Het geheime leven van kleuren:
Kassia heeft de studie voor je gedaan, je hoeft het zelf alleen nog maar te lezen ;)

Kassia St Clair
Het geheime leven van kleuren (vertaald uit het Engels door Annemie de Vries)
Meulenhoff boekerij Amsterdam
KLik HIER meer info of bestellen.

Fijn zonnig weekend! 

xxYz6 opmerkingen:

 1. Ik zag het boek in Londen in een boekwinkel en wilde het zo graag kopen! Maar ik had al drie andere boeken (oeps) dus het kon echt niet. Maar hij staat op mijn lijstje en ik hoop hem voor mijn verjaardag te krijgen :) X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. da's ook toevallig Karlijn! Benieuwd welke boeken je wel kocht :)) x

   Verwijderen
 2. Oh lala dat lijkt me een geweldig boek!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt inderdaad interessant! En kleuren maken het leven meer waard (ik wilde eerst kleurrijk zeggen, maar dat is een beetje dubbelop natuurlijk ;))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank voor je reactie Marleen! En ja kleuren zijn fijn, haha kleurrijk, ik hou wel van dubbelop ;))

   Verwijderen