Inspiratie . De privétuin van Piet & Anja OudolfOp een mooie herfstdag in Hummelo, 
in de prachtige privétuin van Piet & Anja Oudolf, 
wát een kado! 


This post is about our visit to the private garden of Piet & Anja Oudolf in Hummelo on a sunny Autumn day just a few weeks before they will close the gardens for public.  
De hubs en ik togen samen naar de oost op een zonnige vrije dag. 
In het schuurtje kon je een ticket kopen voor de tuin. 


Anja Oudolf stond het verkeer te regelen, iedereen te verwelkomen en verkocht, toen de ticketmevrouw even de hond uitliet, ook nog de kaartjes tussendoor. Wat een mooi mens! 
Ik belde haar voor de zekerheid met de vraag of ik de foto mocht plaatsen en dat was prima. Ze vertelde ook dat ze zich voorbereiden op twee drukke laatste weken, want hun privétuin gaat sluiten op 27 oktober dit jaar. We hadden geen betere dag kunnen treffen. De tuin was zo mooi! De grassen, de bloemen die nog bloeiden, de zaaddozen, pluimen, de verkleurde bladeren, de zon en de blauwe lucht erbij, het was helemaal af. Op instagram had ik wat filmpjes gedeeld van wuivende grassen en waaiende bloemen. Helaas kon ik de geur niet delen, die moet je er zelf even bij verzinnen. Denk aan een gemaaid hooiveld en zwoele bloemen. Zoiets. 

Dit was een moderne hoek aan de zijkant achter het huis. Grind, pluimen en een betonnen tafel. Ik moest een beetje aan Luis Barragan (een Mexicaanse architect) denken hier qua lijnenspel. 


Heerlijk struinen over de smalle paadjes omringd door bloemen en grassen. 


Het kantoor, een modern bouwwerk waarbij de grassen mooi afsteken. Of andersom.Echt perfect mooi dit.

En die details...

Leuk om te zien dat er plantenstekers met namen in de tuin staan. Veel bezoekers zijn natuurlijk benieuwd hoe alles heet. Er vlogen een hoop Latijnse namen over de smalle paadjes tussen het gras van en naar enthousiaste tuiniers en plantenliefhebbers. 
Daar heb ik geen geduld voor, dus af en toe een foto gemaakt. En later de Plantnet app raadplegen. 
Maar het handschrift op die pins is zo mooi. Even delen hier dus. Van de achtertuin naar de voortuin, hier een blik op het voorhuis met luiken en mooie begroeiing. Ondertussen wordt er ook gewoon hard gewerkt! 
De voortuin heeft een parkachtige setting, waar je via een pad over het gazon naartoe loopt. Er lopen hier bestrate paden tussen de grassen, iets breder dan in de achtertuin. We waren ook hier niet als enigen, maar wel geprobeerd dat soms zo te laten lijken op de foto ;) 

Rechts van het voorhuis is een border met rode tinten aangeplant.

Links staat een rietgroep te wuiven in een ronde ba(n)k van baksteen afgewisseld met stukjes heg. 

En dan weer terug naar de voortuin. Deze mevrouw stond zo mooi te staan dat je een beetje een indruk krijgt van de verhouding.

De details in het zonlicht trokken mijn aandacht. Manlief maakte ook foto's en daarom sta ik er een paar keer op in deze post :) 

Ook vlinders en andere insecten voelen zich hier thuis. 
De situatie op de foto hieronder vind ik echt net een schilderij. Verval krijgt de ruimte ten tuine van de familie Oudolf. 


Weer terug bij de rietpluimen, je ziet hier het snoeiwerk ook wat beter. Er tegenover staat een mooie groene tunnel die van de buitenkant in een rechthoek gesnoeid was, zie foto verderop. 

Mooi om even doorheen te lopen. Vooral tot het eind, want daar zie je dat de vorm terugkomt in het snoeiwerk aan de overkant van de oprit. 

En als je terugloopt zie je de pluimen weer.
Hier het erf vanaf de weg gezien met gesnoeide heggen langs de oprit. De rechte vorm van de tunnel aan de buitenkant en de vorm aan de zijkant zijn goed herkenbaar. Mooi ook, die rechte en ronde vormen gecombineerd. 
Je ziet het hier nog even op de oprit. 
Wij pakten onder de indruk van al het moois de auto weer en namen de afslag Doesburg. Want zo dichtbij dit stadje moet je even een pitstop doen voor de beroemde mosterdsoep. We zaten in de zon op het terras bij De Liefde. 


Daar tegenover zit het stadhuis. Zou het inspiratie geweest zijn voor de snoeivorm bij Piet? 


Mocht je nou de kriebels hebben gekregen, niet bij het zien van al die grassen hopelijk, maar om zelf je groene vingers een kans te geven en een mooie tuin aan te leggen in het oosten des lands...er staat genoeg moois te koop daar. Echt plaatjes, zoals deze. 


Wij hebben ons laten inspireren en zijn thuis weer verder aan de slag gegaan met onze tuin. 

Er zijn nog andere mooie Oudolf tuinen te bewonderen, gelukkig ook in Nederland, bijvoorbeeld de tuin van het Singermuseum in Laren en van museum Voorlinden in Wassenaar en de Vlinderhof in Vleuten. Via de link van de Vlinderhof vind je veel info over het park en de beplanting inclusief een lijst met plantennamen. Misschien handig voor thuis ;))

Fijne dag! 

xxYz 

Reacties

 1. Zo mooi. Zo authentiek en niet gecultiveerd. Ja ik hou hier van. Prachtige impressie. lfs. x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. idd ook echt iets voor jou Nienke, zo'n mooie natuurlijke sfeer. xx

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige en grote tuin!
  En dan al die herfstkleuren........ echt mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Alet, ja mooi he. Wilde eigenlijk gewoon blijven :))

   Verwijderen
 3. Prachtig! Hij heeft de High Line in New York ook ontworpen en die is ook zo mooi. Deze gaat op mijn lijstje om eens te bezoeken! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankje Karlijn, ja mooi he. Die High line in New York lijkt me ook zo gaaf. Als je de privé tuin nog wil zien moet je snel zijn. Komende zaterdag is de laatste dag. xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een pracht! Jammer dat de privetuin inmiddels is gesloten! Thanks voor de tip Yz :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten