Worth a visit . Paleis SoestdijkWe wonen er praktisch om de hoek en nu kwam het er eindelijk van...een bezoekje aan Paleis Soestdijk. 

Wat ons ten eerste opviel was de kroon op de vlaggenmast. Die zie je namelijk niet van een afstand.  Bij de entree kregen we een kinderspeurtocht mee en kaboutermutsen. De extra tentoonstelling in het Paleis is momenteel van Rien Poortvliet en daar was leuk op ingespeeld. In het Paleis zag je er verder niet heel veel van, maar toch een leuke bijkomstigheid. 

In this blogpost i show pictures of our visit to Paleis Soestdijk. A Royal palace for ages, but residence for our former Queen Juliana and Prince Bernhard during their marriage. Heel leuk om ook het Paleis eens van een andere kant te zien. Zoveel vertrekken daar. Het schijnen er meer dan 100 te zijn in het pand en daar zie je natuurlijk maar een fractie van. Paleis Soestdijk was aanvankelijk een zomerpaleis voor het koningshuis. Je ziet nog spullen staan uit die begintijd. Juliana en Bernhard zijn er uiteindelijk echt gaan wonen. De ruimtes zijn ontdaan van persoonlijke spullen, maar toch was er nog genoeg te zien. Ons koningshuis woonde niet in pracht en praal, hoewel er ook echt mooie ruimtes waren met gedrapeerde gordijnen, marmer en kristallen kroonluchters. Ik vond het leuk om te zien dat Juliana en Bernhard de voorkeur gaven om hun woonvleugel in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid van de jaren '30 te laten ontwerpen. Binnen viel ik vooral op de details. Kijk die leeuwenfiguren in de vitrages...

Leuk verhaal tijdens de rondleiding: op het grote wandschilderij hieronder zie je de slag bij Quattre Bras. Juliana vond dit veel te gewelddadig voor de ogen van de prinsesjes en liet hier een kast voor plaatsen, want dit was de 'kamer' waar huiswerk gemaakt werd...


Ook leuk hoe ze foto's hadden geïntegreerd in de ruimtes. Zelfs op deze onscherpe foto spat het geluk van deze verlovingsfoto van Beatrix en Claus af, vind je niet? 
Je ziet het verschil van de stijlen goed in deze twee verschillende trappen.


De tuin in ook mooi om eens rond te lopen. Hij is ontworpen door Zocher. Dit groene poortje had een enorme aantrekkingskracht op onze kinderen. Leuk toch, dat hier waarschijnlijk ook prinsessen en prinsjes verstoppertje hebben gespeeld. 


En dan dit prachtige Zwitserse Chaletje bedoeld als speelhuisje voor Wilhelmina, dat wil ik ook wel in de tuin, geweldig!  


Weinig persoonlijks te zien in het Paleis en toch kan ik zeggen dat ik het erg de moeite waard vond er eens te kijken. Er hangen foto's, en de rondleiding waarbij wij aansloten had een enthousiast vertelster. Dat maakte het toch wel extra leuk. Als je alleen voor de Rien Poortvliet schilderijen zou komen, dan was je denk ik teleurgesteld, hoewel er best mooie dingen te zien waren, zoals bijvoorbeeld zijn kerstwensen aan het koningshuis in de vorm van kleine schilderijtjes. 

Op onderstaande foto zie je prinses Beatrix en koningin Juliana aan het werk achter een buffet om koffie en krentenbollen uit de delen aan waarschijnlijk een de bewoners van een bejaardentehuis of zo, een traditie rond kerst. Hoe Hollands wil je het hebben...:)) Ik vind het een plaatje. 
Fijne kerstdagen! 
Merry Christmas! 

xxYz

Reacties

 1. Dat ziet er mooi uit zeg! Ik ben er nog nooit geweest, wel op Paleis het Loo. Fijne kerst lieve Yzette!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te zien allemaal.
  Ik vind je foto van het raam met de vitrage en het gedrapeerde 'gordijn' prachtig!
  Ik wens je gezellige Kerstdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ageeth, jij ook! En leuk dat je langskwam op m'n blog!

   Verwijderen

Een reactie posten