Nice to Meet . Fietsfabriek FixiebrothersNederland is een fietsland bij uitstek en dit weekend waren we natuurlijk allemaal in de ban van de fiets, vanwege de start van de Tour de France vanuit Utrecht. (Zie instagram voor een paar foto's van de stad in toursferen). Een mooie gelegenheid voor een fietsgerelateerde blogpost. 

This post is about Dutch design brand of customized bicycles: Fixiebrothers. Of course Holland is famous for its bicycle culture, but especially this weekend we are very into bicycles since Le Tour de France started in Utrecht. On Instagram i shared some pictures of the atmosphere in town. Tijdens het pinksterweekend bezochten we het event Winkels op Wielen en Lepeltje Lepeltje.
Een leuke sfeervolle markt en foodfestival aan de rand van Amersfoort. Fietsfabriek Fixiebrothers was een van de deelnemers en verlootte er een mooie fiets. Ik was meteen weg van de uitstraling van de fietsen die ze daar hadden staan en kocht een lootje. Helaas won ik niet, maar mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt...

Later, na een chatsessie met Yannick een van de oprichters, werd me gezegd dat ik vooral welkom was bij hun fietsfabriek in de oude Prodentfabriek, De Nieuwe Stad. Zo gezegd, zo gedaan. Een zonnige dag, de deuren stonden wagenwijd open en muziek van De Dijk schalde uit de boxen, leuk, deed me meteen denken aan m'n studententijd. Een toevalstreffer, het bleek het muziekuurtje van Tamor, de andere oprichter, te zijn. Ik kreeg een kop koffie en mocht lekker rondkijken en fotograferen. Terwijl er ondertussen weer een fiets in elkaar werd gezet. 


Intussen kreeg ik uitleg over het ontstaan van de Fixiebrothers. Yannick studeerde een tijd in Kopenhagen en zijn oude schoolvriend Tamor zocht hem een keer op. Als je wel eens in Kopenhagen geweest bent, dan heb je daar ongetwijfeld gezien dat het een echte fietsstad is en dat al die Deense fietsen er gewoon hartstikke gaaf uitzien. Mooi eenvoudig, strak, functioneel in de tofste kleuren, met leuke fietsdragers en manden. Yannick en Tamor zagen het ook en besloten daar in Nederland hun werk van te gaan maken en hun skills samen te voegen. Met Yannick als het zakelijk gezicht vormt Tamor als creatieve, technische ontwerper en chef werkplaats, de basis van de Fixiebrothers: de Fixiefathers. Fixiebrothers is gestart in het voorjaar van 2015 en levert customized fietsen aan particulieren en bedrijven. 

Het concept bestaat uit een basisfiets, die zo al heel prima is, maar naar wens aangepast kan worden. Je kijkt welk basismodel je wil en kiest vervolgens het type zadel, velg, trapper, wel of geen mandje of achterdrager, type band, etc etc. Zelfs de kleur ketting kan je kiezen. Hoe leuk is dat! Op de fris vormgegeven website zie je de verschillende modellen, Developer, Philosopher en Bandit en kun je zelf je ideale fiets samenstellen. Het is de moeite waard even rond te kijken en klikken, want je ziet op het scherm de fiets van je keuze ontstaan. En nog iets hè, ik ben uit de kleine kinderen, maar als je dat nou niet bent en je twijfelt of je zo'n mega moederfiets moet aanschaffen: het hoeft niet, want bij de Fixiebrothers hebben ze een speciaal stuur waardoor de Developer prima functioneert als moederfiets. Tegen de tijd dat je kindje achterop zit, kies jij gewoon een leuk hip stuur en evt. mandje uit en ben je weer helemaal up to date.   

Binnenkort is het vakantie, dan ga ik er eens goed naar kijken. Want mijn ooit zo moderne fiets is na zo'n 15 jaar trouwe dienst na intensief gebruik met kinderzitjes, fietskar en (Deens:) fietsmandje nu toch echt wel aan vervanging toe...;) Fijne week!


xxYz 

*

Fixiebrothers 
Kleine Koppel 70
Amersfoort 

Reacties

  1. Wow, daar moet ik ook maar eens heen met Ru. Denk dat ie helemaal enthousiast wordt. Ziet er gaaf uit en ook weer leuk om te lezen! Ff op de website rondneuzen :). Lfs, Mai

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten